0592 700 297 info@zpnduurzaam.nl

Warmtepomp installatie

Met een warmtepomp installatie wordt uw woning of bedrijfspand op duurzame wijze verwarmd met elektriciteit. Hiermee kunt u energiezuinig leven en gedeeltelijk of volledig van het gas af.

Een warmtepomp installeren is een milieuvriendelijk alternatief voor de CV Ketel, maar niet elke warmtepomp kan geïnstalleerd worden in elke woning. Hier bespreken we de kosten, vereisten, en de voor- en nadelen van verschillende soorten warmtepomp installaties.

Vraag gratis advies aan voor een volledig duurzaamheidsplan op maat. Ontdek welke duurzame stappen u nog kunt nemen en welke volgorde het meeste oplevert.

 

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Welke warmtepomp installatie is geschikt voor u?

Voor elke woning een geschikte warmtepomp

lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp, wordt in de volksmond ook vaak een split airco genoemd. Hiermee kunt u ruimtes zowel verkoelen als verwarmen. Om te verwarmen wordt gemiddeld 75% van de energie uit de buitenlucht gehaald en voor slechts 25% elektriciteit.

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp installatie wordt veelvuldig gebruikt in bestaande woningen. De warmtepomp wordt aangesloten op de CV ketel, waardoor de woning voornamelijk op elektriciteit wordt verwarmd. Hiermee bespaart u tot 70% van het gasverbruik.

Volledig elektrische warmtepomp

All electric warmtepomp

De all-electric warmtepomp installatie wordt veel gebruikt in nieuwe woningen. Het draait volledig op elektriciteit en is geschikt voor woningen met een goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Dit is de meest duurzame oplossing, omdat u volledig van het gas af gaat.

Is mijn woning geschikt om een warmtepomp te installeren?

Voordat u een warmtepomp laat installeren is het eerst belangrijk om te weten of uw woning geschikt is. Dit is voor een groot gedeelte afhankelijk van het type warmtepomp.

Een lucht-lucht warmtepomp is in de basis geschikt voor elke woning, specifiek om bepaalde ruimtes of de hele woning te verwarmen. Ook als de woning slecht geïsoleerd is, biedt dit een goedkope duurzame oplossing om minder gas te gebruiken.

De hybride warmtepomp kan aangesloten worden op de huidige CV ketel en de centrale verwarming. Als het te koud wordt kan de CV ketel op gas altijd bijspringen. Dit maakt de hybride variant ook toepasbaar bij bestaande woningen met minder goede isolatie.

Wilt u een all-electric warmtepomp laten installeren? Dan vraagt dit toch om extra vereisten. De warmtepomp draait volledig op elektriciteit en op een lagere temperatuur, waardoor het warmteverlies in de woning echt minimaal moet zijn.

Warmtepomp installeren

Is mijn huis voldoende geïsoleerd voor een warmtepomp?

Het maakt niet uit welk type warmtepomp u laat installeren, een goede isolatie is effectief om de warmte binnen te houden. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe hoger het rendement op de warmtepomp. Als er meer warmte verloren gaat door de muren, daken en vloer zal er meer energie gebruikt moeten worden om de woning op temperatuur te houden.

Maar voor een all-electric warmtepomp is een goede isolatie ook een vereiste. Omdat de woning volledig met de warmtepomp verwarmd wordt, moet het warmteverlies in de woning tot het minimale gereduceerd worden.

Een all-electric warmtepomp kan namelijk niet dezelfde temperaturen halen als een CV ketel op gas. Om ervoor te zorgen dat de woning warm blijft tijdens koude winterdagen, moet de woning dus praktisch tochtvrij zijn.

Omdat het verwarmingssysteem dus goed moet presteren op lagere temperaturen, wordt de all-electric variant gecombineerd met vloerverwarming.

Hoe kan ik testen of mijn woning geschikt is voor een warmtepomp installatie?

Om te testen of uw woning geschikt is voor een lucht-water warmtepomp installatie, dient het afgiftesysteem functioneel te blijven bij lagere temperaturen. Dit houdt in dat de woning ook goed verwarmd moet blijven als het water in het afgiftesysteem maximaal 50 graden celsius is.

Een warmtepomp maakt gebruik van lage temperatuurverwarming (LTV) en kan het water tot maximaal 50 graden verwarmen. Daarentegen kan een CV ketel op gas het water tot 60 of 80 graden celsius verwarmen. Een warmtepomp haalt dus lagere temperaturen, waardoor de kans ontstaat dat uw woning onvoldoende verwarmd wordt.

Of het afgiftesysteem ook goed functioneert op lagere temperaturen kan eenvoudig getest worden. Zet de temperatuur van de CV ketel tussen de 45 en 50 graden celsius. Zorg ervoor dat u dit test als het buiten koud is, anders heeft het geen zin.

Als de woning met een temperatuur van 50 graden celsius voldoende warm blijft, dan is de kans groot dat uw woning geschikt is voor een warmtepomp.

Totaalservice voor de installatie van een warmtepomp

Totaalservice van A tot Z

Gratis advies op maat

Welk type warmtepomp is geschikt? Wat kost een warmtepomp en hoeveel levert het op? Moet ik aanpassingen maken aan de woning of voldoet het aan de eisen? Dit zijn allemaal vragen die we beantwoorden in ons gratis advies op maat.

Levering en installatie

Onze installateurs zijn gecertifceerd om te mogen werken met F-gassen. De inkoop, levering en installatie van uw warmtepomp wordt van A tot Z verzorgd door ZPN Duurzaam. Alle specialisten onder één dak.

Hulp bij subsidies

Voor de aanschaf van een warmtepomp zijn er behoorlijk wat subsidies beschikbaar. Onze adviseurs brengen de subsidies voor u in kaart en helpen bij de aanvraag hiervan. 

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

De kosten voor een warmtepomp inclusief installatie zijn lastig in gemiddelden uit te drukken. De lucht-lucht-, hybride-, of all-electric warmtepompen verschillen behoorlijk in aanschafprijs. Hiernaast zit er een groot verschil in het benodigde aantal uren voor de installatie per type. Daarnaast heb je nog het benodigde vermogen, het merk en andere factoren die de prijs beïnvloeden.

Elke woning en elk bedrijfspand is anders en vraagt om een eigen maatwerk oplossing. Daarom leveren we bij ZPN Duurzaam uitsluitend maatwerk advies. Een van onze regionale adviseurs komt langs op locatie om uw wensen te bespreken en de mogelijkheden in kaart te brengen.

Hierdoor weet u zeker dat we altijd het meest geschikte type warmtepomp installeren voor uw situatie. Als de woning totaal ongeschikt blijkt, zijn we hier eerlijk over. We geven een eerlijk en transparant advies waarin we de voor- en nadelen duidelijk toelichten. Vervolgens ontvangt u van ons een scherp geprijsde offerte voor de besproken diensten. Dit is gratis en vrijblijvend, u zit nergens aan vast.

Warmtepomp installatie buitenunit
wamtepomp installateur plaatsing

ZPN Duurzaam is uw erkend warmtepomp installateur

Een warmtepomp installeren vraagt om specialistische kennis van een warmtepomp installateur. Bij ZPN Duurzaam zijn we koploper op het gebied van duurzame oplossingen voor woningen en bedrijfspanden.

We beschikken over de juiste kennis, ervaring en certifcaten om te mogen werken met F-gassen in warmtepompen. Dit zijn koelmiddelen die gebruikt worden om de warmte tussen de binnen- en buitenunit over te dragen. Dit zijn gevaarlijke gassen, waar alleen specialisten mee mogen werken.

ZPN Duurzaam is een bekende naam in de installatiebranche. We worden erkend door de volgende keurmerken en registers:

  • Kiwa
  • InstallQ
  • Techniek Nederland
  • QBISnl
  • Sterkin DE ECHTE INSTALLATEUR
  • BLR 100

Een warmtepomp is de energievoorziening van uw woning en moet voor de lange termijn correct functioneren. Kies daarom voor een ervaren warmtepomp installateur van ZPN Duurzaam.

R

Gecertificeerde installateurs

R

Energiebesparende oplossingen

R

Korte wachttijden en snelle levering

Installatie van warmtepomp in tuin

Voldoet u aan de eisen voor een warmtepomp installatie?

Ondertussen is het duidelijk aan welke eisen u moet voldoen voor een warmtepomp installatie.

Als uw woning in mindere mate geïsoleerd is, maar u wel drastisch minder gas wilt gebruiken, is de lucht-lucht warmtepomp geschikt. De woning wordt dan met duurzame warme lucht verwarmd. Daarnaast is het ook geschikt om bepaalde ruimtes te verwarmen, zodat de gehele centrale verwarming niet aan hoeft.

Hiernaast is de hybride warmtepomp ook geschikt voor woningen die in mindere mate geïsoleerd zijn. Echter moet hier wel eerst gekeken worden of het isoleren op zichzelf niet meer voordeel biedt dan de hybride warmtepomp. Als er namelijk teveel warmte verloren gaat zal de CV ketel sneller bijspringen wat ten koste gaat van het rendement.

Heeft u al vloerververwarming, uitstekende isolatie en het juiste ventilatiesysteem? Dan is een all-electric warmtepomp geschikt voor uw woning. Moet er daarentegen nog veel gebeuren voordat u aan de eisen voldoet? Dan wordt er niet voldoende rendement behaald.

In dit geval kunt u beter de woning verduurzamen door te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. De warmtepomp installatie is meestal één van de latere stappen in het proces om te verduurzamen. 

Veelgestelde vragen

Kan een warmtepomp geïnstalleerd worden in een bestaande woning?

Ja, in een bestaande woning wordt vaak een hybride warmtepomp geplaatst. Deze werkt naast de CV ketel en kan gebruikt worden om de bestaande centrale verwarming van warm water te voorzien. Hiernaast kan er ook een lucht-lucht warmtepomp aangesloten worden, omdat ook voor dit type geen specifieke aanpassingen aan de woning nodig zijn. 

Wat is een lucht-water warmtepomp installatie?

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht via de buitenunit. Vervolgens wordt de warmte afgegeven aan het water in de woning. Het eerste woord “lucht” staat voor de bron van de warmte. Het tweede woord “water” staat voor de afgifte van de warmte. 

Kan een warmtepomp samenwerken met mijn CV ketel?

Ja, een hybride warmtepomp kan samenwerken met de CV ketel. Als de warmtepomp onvoldoende warmte produceert springt de CV ketel op gas bij om de woning voldoende te verwarmen.

Verschil lucht-lucht en lucht-water warmtepomp?

Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald en gebruikt om een luchtstroom naar uw woning te verwarmen. Als we spreken van een lucht-water warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht gebruikt om het water van uw woning te verwarmen. 

Zijn er geluidsnormen voor de buitenunit van een warmtepomp?

Op dit moment mag de buitenunit van de warmtepomp niet meer dan 40 decibel aan geluid produceren. Het geluid wordt gemeten vanaf de grens met uw buren. Is het geluid te hoog? Dan moet de buitenunit verder van uw buren verplaatst worden. 

Vrijblijvend advies op maat