Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler is een duurzame manier om het tapwater in uw woning te verwarmen. Het is bedoeld om het water voor uw douche, bad, kraan en bijvoorbeeld de vaatwasser te verwarmen. Daarentegen is een warmtepompboiler niet krachtig genoeg om ook het water voor de centrale verwarming te verwarmen.
Benieuwd of een warmtepompboiler geschikt is voor uw woning? Vraag vrijblijvend advies op maat aan!
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
Binnen 24 uur een advies op maat
Wat zijn de voordelen van een warmtepompboiler?
Een van de meest duurzame opties
Elektrisch verwarmen
Een warmtepompboiler verwarmt het tapwater op elektriciteit wat gunstig is voor het milieu. Daarnaast gaat u minder gas gebruiken ten opzichte van een cv-ketel of boiler op gas.
Energiezuinig
Een warmtepompboiler haalt een gedeelte van de warmte uit de binnen- en buitenlucht. Met een gemiddelde COP van 4 produceert u met 1 kWh stroom voor 4 kWh aan warmte.
Geschikt voor alle woningen
Voor een warmtepomp moet de woning doorgaans goed geïsoleerd zijn. Bij een warmtepompboiler maakt dit niks uit, het is geschikt voor elke woning om duurzaam tapwater te verwarmen.
Hoe werkt een warmtepompboiler?
De werking van een warmtepompboiler is gelijkwaardig aan die van een reguliere warmtepomp installatie. Een lucht/water warmtepompboiler werkt met koelmiddel, dat de warmte uit de binnen- en buitenlucht kan absorberen.
Het koelmiddel is eerst vloeibaar, maar zodra het voldoende warmte opneemt verandert het in gas. Vervolgens wordt het gas door een compressor gehaald om de warmte te versterken.
De versterkte warmte van de compressor, wordt vervolgens gebruikt om het water in de warmtepompboiler te verwarmen.
Daarnaast biedt het apparaat voldoende opslagcapaciteit om in warm water voor een heel huishouden te voorzien. De opslagcapaciteit kan naar wens bepaald worden, zodat u nooit te veel water verwarmt.
Waarom is een warmtepompboiler energiezuinig?
Een warmtepompboiler is energiezuinig omdat het gebruik maakt van innovatieve warmtepomptechniek. De warmte wordt dus uit de buitenlucht gehaald en wordt gebruikt om het tapwater te verwarmen.
Hoe energiezuinig een warmtepompboiler is, wordt uitgedrukt in de COP-waarde. De COP staat voor de Coefficient of Performance en geeft aan hoe efficiënt er met stroom en de warmte wordt omgegaan.
Gemiddeld hebben warmtepompboilers een COP van 4. Dit houdt in dat, als we 1 kWh stroom gebruiken, er voor 4 kWh aan warmte geproduceerd wordt. In andere woorden betekent dit dat u 75% minder stroom gebruikt, ten opzichte van een volledig elektrisch verwarmen.
De COP kan in de zomer hoger uitvallen, omdat er meer warmte beschikbaar is in de buitenlucht. Daarentegen kan de COP in de winter lager uitvallen, omdat er minder warmte in de buitenlucht aanwezig is. Het systeem moet dan harder werken voor dezelfde hoeveelheid warmte.
Gecertificeerde installateurs
Energiebesparende oplossingen
Korte wachttijden en snelle levering
Combineer met zonnepanelen
Stroom is eigenlijk pas duurzamer dan gas, als het niet met fossiele brandstoffen opgewekt wordt. Daarom raden we aan om een warmtepompboiler te combineren met zonnepanelen, zodat het apparaat draait op groene stroom.
Naast de voordelen voor het milieu en klimaat bespaart u hiermee ook extra op de energierekening. Het is namelijk voordeliger om zelf groene stroom op te wekken met zonnepanelen, dan deze in te kopen bij de energieleverancier.
Het verwarmen van water met een warmtepompboiler is praktisch gratis, als het van zonnepanelen afkomstig is.
Maar ook als u de stroom af en toe nog moet inkopen, blijft een warmtepompboiler een duurzame oplossing. Het verbruikt geen gas zoals een cv-ketel en gebruikt aanzienlijk minder energie dan een elektrische boiler.
Erkend warmtepompboiler installateur
ZPN Duurzaam is een erkend installateur en kan ook uw warmtepompboiler installeren. Dit gebeurt door installateurs met een goede opleiding, veel kennis, ervaring en de juiste certificaten.
Afhankelijk van het type warmtepompboiler dat geïnstalleerd wordt, dient de installateur gecertificeerd te zijn om te mogen werken met F-gassen. ZPN Duurzaam is BRL-100 gecertificeerd, wat inhoudt dat we als bedrijf mogen werken met F-gassen.
Daarnaast beschikken we over een groot aantal installateurs die BRL-200 gecertificeerd zijn, dat het persoonsgebonden certificaat is.
Er zijn ook warmtepompboilers met een gesloten circuit waarin het koelmiddel opgeslagen zit. In dit geval mogen installateurs zonder certificering voor F-gassen de installatie ook uitvoeren.
Dit hoeft u natuurlijk niet zelf uit te zoeken. U kunt een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen met één van onze duurzaamheidsadviseurs. Dan wordt alles netjes voor u uitgezocht.
Vrijblijvend advies op maat